OFK BEOGRAD – DONJI SREM 0-1 (0:0)

Kiks na startu! Policija i suludi zakoni rasteruju decu sa stadiona!

Beograd, 11. avgust. Početni udarac izveden u 17:30 časova.

Omladinski stadion, gledalaca oko 600.

Vreme: Sunčano sa temperaturom do 22 stepena.
Teren: Solidan za igru.
Dresovi: OFK Beograd u plavo beloj, a FK Donji Srem u beloj kombinaciji.

Strelac: Milan Milutinović u 90. minutu.

Glavni sudija: Dimitrijević Dejan
Pomoćni sudija 1: Jovanović Vladimir
Pomoćni sudija 2: Davidović Petar
Četvrti sudija: Bogdanović Darko
Delegat: Ratković Predrag

Žuti kartoni: Rodić, Kecojević, Pavlovski (OFK Beograd), Tošić (Donji Srem)

OFK BEOGRAD: Lukač, Petković, Kecojević, Vasiljević, Rodić, Nikolić, Mijić (od 80. Žeravica), Trivunović, Pavlovski (od 60. Čavrić), Milić, Bogavac (od 72. Tufegdžić).

FK DONJI SREM: Starčević, Putinčanin, Lakić – Pešić, Vukobrat, Josimov, Košutić (od 46. Petković), Bukorac, Čordašić, Tošić (od 90. Milekić), Milutinović, Damnjanović (od 85. Jeličić).

Izveštaj sa ove utakmice, na žalost, moramo započeti nefudbalskim stvarima! Naime, kao što su najavili iz Zajednice Superligaša, više nije dozvoljen ulaz na stadione maloletnim licima do 16 godina bez prisustva roditelja! Policija nije dozvoljavala ulaz ni onima koji imaju i 17 i 18 godina, ali ni punoletnim licima koji nisu sa sobom imali ličnu kartu. Čak su i priveli navijače u dve “marice”! Oko 70 navijača ispred južne tribine je bukvalno oterano svojim kućama tako da je na tribini bilo tek 50-ak Unionista koji su se solidarisali sa drugovima i iz protesta skinuli transparente (sve osim jednog – Sačuvajmo Omladinski stadion) i nisu pesmom podržavali svoj tim!

Gospodo, Vi koji donosite ovakve nebulozne zakone, ko Vama daje pravo da sprečavate te mlade ljude da gledaju svoje timove koje vole? Da li ste i vi, kada ste imali njihove godine, stalno išli u pratnji roditelja na stadione? Svima su Vam puna usta poziva da se ljudi vrate na fudbalske utakmice, a svojim uredbama ih zastrašujete i ne date im da navijaju za svoje klubove! Da li Vi uopšte i dolazite na utakmice? Vaše samovoljne uredbe imaju i posledice!

Prvo ste nam zabranjivali da kačimo zastave, vijemo barjake, koristimo bubnjeve, megafone, čak i kišobrane, a sada bez razloga zabranjujete i fizičko prisustvo navijača!? Sramota!

Naša poruka mladima je da istraju i da ih ovakve stvari ne pokolebaju u svojoj ljubavi prema klubu i želji da mu daju organizovanu podršku navijajući iz svog kopa. Takođe, poručujemo i starijima da nose svoje isprave i ne daju povod onima koji sprovode te uredbe da ih spreče da budu uz svoj tim!

Posle ovih dešavanja većini je ubijena i želja za gledanjem utakmice koja se toliko dugo čekala. Svi smo želeli da vidimo na delu dosta renovirani tim i novu taktiku trenera Kuzmanovskog. Nažalost, ta “romb” taktika, u kojoj su skoro sve snage skoncentrisane ka sredini u polju protivnika nije donela rezultat, već poraz od debitanta u superligaškom karavanu. Na sred Karaburme nas je pobedio FK Donji Srem iz Pećinaca!

Gosti su imali dobru podršku u vidu od oko 200-300 navijača sa kojima su se na kraju i radovali. Posle inspekcije komesara za bezbednost Zajednice Superligaša i FSS-a, za gledaoce, kojih je ukupno bilo oko 600, su bile otvorene samo istočna i deo južne tribine Omladinskog stadiona! Teški dani za beogradski hram fudbala! Pridružite se navijačima koji već mesecima sakupljaju potpise sa zahtevom da se Omladinac pod hitno renovira!

Počeli smo ofanzivno, a prvu priliku imamo u 9. minutu preko povratnika, Vese Trivunovića koji je još jednom demonstrirao svoj teledirigovani centaršut iz prekida, ali lopta nekako iznenađuje i naše i protivničke igrače i na sreću golmana Starčevića odlazi tek za malo pored gola.

Taktika Stevice Kuzmanovskog da se sve snage koncentrišu na sredinu, a da po bokovima dejstvuju samo bekovi, u dosta navrata izbacuje u prvi plan Rodića i Petkovića koji moraju da drže celu stranu uz aut liniju za šta im treba velika kondicija! Rodić je na utakmici bio posebno motivisan pa je tako u 13. minutu pobrao aplauze na tribinama, kada je posle centaršuta Petkovića glavom odlično šutirao sa nekih petnaestak metara, no golman gostiju je siguran.

Uzvraćaju i motivisani gosti i to preko Damnjanovića do koge se lopta odbila posle izvedenog prekida, ali njegov šut se posle odbitka odbija nešto pored gola Lukača.

Ponovo dolazi naša serija šansi. Prvo je Rodić odlično pokušao iz šesnaesterca Sremaca, ali mu je šut izblokiran, da bi Nikolić pogodio stativu sa distance posle izvedenog slobodnog udarca i kombinacije sa Trivunovićem.

U nastavku igre gosti ulaze dosta ofanzivnije i stvaraju šanse preko Tošića koji u par navrata šutira, ali u tim trenucima imamo i dosta sreće.

Kuzmanovski se potom odlučuje na izmene i u igru ulaze Čavrić, Žeravica i Tufegdžić, umesto Pavslovskog, Bogavca i Mijića pa viđamo nešto aktivniju igru Plavih.

Čavrić u 70. minutu nekako uspeva da nadmudri protivnike uz levu aut liniju i šalje parabolu koja odlazi pored gola već savladanog Satčevića. Od naših pokušaja beležimo još i udarce Kecojevića, Petkovića i Trivunovića.

Na kraju Milutinović postiže prvenac Sremaca u elitnom rangu! U 90. minutu napadač Donjeg Srema, Petković ulazi sa loptom u naš šesnaesterac, a za kratko mu loptu oduzima Vasiljević koji okleva. Petković ga gura pa se naš neiskusni štoper sapliće i pada, umesto da još ranije izbije loptu pa protivnik dodaje pas do usamljenog Milutinovića koji rutinski matira Lukača za naš dosta šokantan poraz na startu šampionata!
90. minut, Milan Milutinović – 0-1!