KPO predlog: Rekonstrukcija kompletnog prostora Omladinskog stadiona

Povodom inicijative grada Beograda postavljene na sajtu budzet.beograd.rs i mogućnosti da građanstvo predloži projekte za narednu godinu, Klub prijatelja OFK Beograda šalje svoj predlog.

Poštovani Prijatelji,

Obraćamo Vam se povodom Vaše inicijative da pošaljemo predlog vezan za realizaciju budžeta grada Beograda za godinu 2021.

Slobodni smo da ispred Kluba prijatelja OFK Beograda damo predlog da grad Beograd uvrsti u budžet grada za 2021 (ne samo za 2021 već i za narednih dve do tri godine, verovatno do 2023 godine), projekat rekonstrukcije celokupnog prostora Omladiskog Stadiona na kome se nalaze fudbalski stadion, atletska staza, dvorana za džudo, tereni za tenis, ženski rukometni klub, biciklistički klub, šahovski klub i još nekolicina objekata/stovarišta koja se tu nalaze. Jedini klub koji nije na Omladiskom Stadionu je košarkaški klub Beograd koji sticajem okolnosi i komplikovanom istorijom nije našao svoje mesto na Omladiskom stadionu a sigurno je klub našeg drustva sa najsvetlijom istorijom.

Poznato Vam je da od 2009 godine Sportsko Društvo Beograd nema više nikava prava na Omladinskom stadionu i da je ceo prostor vlasništvo Grada Beograda a svi klubovi kao i Sportsko društvo su korisnici prostora bez ikakvih prava, mogućnosti, rešenja, budućnosti i samim tim sve je osudjeno na propast. Celokuni prostor je u potpunosti propao, stadion je neupotrebljiv, atletska staza je više staza za moto cross, postoji gomila privatnih zakupaca koji rade šta hoće i koriste prostore koji su im nekada dati na korišćenje radi raznoraznih usluga (kafići, restorani, teretane, stovarišta, stanovi, lokali), gomila hipoteka, nerešenih odnosa itd.

Fudbalski klub je opterećen dugovima iz prošlosti i ne postoji plan kako izaći iz istih što je ozbiljan problem jer najveći broj ugovora/pazakupa je vezano za fudbaski klub.

Stalno se provlače priče da će se sve srušiti i graditi stanovi, lokali, tržni centar, jednom rečju da će se Sportsko Društvo Beograd jednostavno izbrisati sa Karaburme i izgubiti identitet, lokaciju datu još 50 godina prošlog veka, istoriju, klubove, mesto za trening i jednom rečju ugasiti Romantiku koja je stvarana preko 70 godina.

Ne treba objasnjavati značaj i istoriju svih klubova Sportskog Društva Beograd, jedinog Sportskog Društva koje nosi ime naseg Grada, verujemo da je u interesu svih da se prostor na Karaburmi pretvori u lokaciju na kojoj će biti sportski sadržaji, gde će svih 8 klubova Sportskog Društva imati svoj dom i gde će se okupljati omladina vezana za sport.

Ovim putem molimo nadležne da uzmu u obzir našu inicijativu, da se uvrsti u budžet iznos novca kako bi se uradio idejni projekat celokunog prostora Omladiskog Stadiona gde bi bilo mesta za sve sportove Sportskog Društva i koji bi isključivo i namenski bio sa Sportskim sadrzajima bez komercijalnih/stambenih prostora. Slobodni smo da ponudimo pomoć prilikom izrade idejnog rešenja uz pomoc i podršku svih klubova Sportskog društva.

Želja nam je da u budućnosti Omladinski Stadion bude centar za sport koje će okupljati mlade i biti primer za sve Beograđane kao mesto koje u ovom delu grada vredi obići.

Obzirom da je u dugoročnoj strategiji države da se izgrade/renoviraju fudbaski stadioni širom Srbije, da se izgradi nacionalni Stadion u Beogradu, molimo nadležne u gradu Beogradu da uzmu u razmatranje finansiranje celokupnog sportskog sadržaja Omladinskog Stadiona koji bi se radio u etapama i koji bi mogao da se završi za dve do četiri godine. Na ovaj način se ne pomaže samo fudbalu, već i ostalim sportovima u sklopu Sportskog Društva Beograd i stvaranju uslova u kojima bi se sigurno preko 2.500 dečaka i devojčica bavilo sportom.

Hvala na mogućnosti da dostavimo predlog, hvala na inicijativi Grada koju pohvaljujemo uz nadu da ćete uzeti u razmatranje naš predlog srdačno Vas pozdravljamo.

Klub Prijatelja OFK Beograda